Christus in het gewaad der schrift

Gepubliceerd op 21 september 2024 om 11:13

Christus die u wil tooien in het gewaad der schrift is is gezang 938 in het Nieuwe Liedboek.  

De titel vertelt ons de bron van de kennis over Jezus. Die bron is  de Bijbel. Jezus kennen we alleen door de Bijbel. De belangrijkste manier om Jezus te leren kennen is de Bijbel te lezen. Daar begint het mee.

Tegelijkertijd is Jezus in het geloof een realiteit. Hij is de opgestane heer en wij  ontmoeten hem in het geloof en door de Heilige Geest. Jezus is meer dan een papieren werkelijkheid.  Maar de basis van dat geloof wordt gevormd door de Bijbel. Uit de Bijbel komt hij ons tegemoet, als nieuwe werkelijkheid.

In de Bijbel ontmoeten we Jezus. En als wij de tekst doornemen dan vinden we geborgenheid en veiligheid. De dichter verstopt zich in de plooien van dat gewaad om de gemiste kansen, zijn schaamte en zijn spijt. 

Ik lees dat zo dat hij in het lezen van de Bijbel  de liefde van Jezus  ervaart.  De vergeving van Jezus, die altijd op zoek is naar zondaars. Dat geeft hem een gevoel van veiligheid als hij weer de onrust en de pijn in zijn ziel ervaart om alles wat er niet goed is gegaan in zijn leven.  Hij voelt zich veilig bij Jezus. En juist als hij in de bijbel leest dan krijgt hij weer deel aan die werkelijkheid.

Het zijn niet alleen Nieuwtestamentische teksten die aan bod komen in het lied. Er staan ook verwijzingen naar het Oude Testament. "Ik laat u niet gaan tenzij u mij zegent" zegt Jakob bij de worsteling bij de Jabbok. De dichter betrekt dit op zijn relatie met Jezus. Ik moet daarbij denken aan weerbarstige bijbelteksten waarvan je je afvraagt wat je ermee moet. Maar soms blijf je doorworstelen met een dergelijke tekst totdat hij iets moois tegen je zegt.  Dat je er iets van het evangelie in ervaart ook al staat hij in het Oude Testament. Dan zegent Jezus je in die tekst.

Dan wordt de hele bijbel een gestalte van Jezus. We lezen de bijbel omdat  we Jezus erin leren kennen. En Jezus is voortgekomen uit de geschriften van van Oude Testament. Jezus citeert ze en betrekt ze daarmee op zichzelf. Ook Paulus citeert ze en brengt ze in relatie met Jezus.  Zo komt de hele Bijbel in het teken  van de ontmoeting met Jezus te staan.   

Het jaarthema is "Als nieuw". Die vernieuwing kan niet buiten Jezus om en dus ook niet buiten  de Bijbel om.  Het is goed om daarmee bezig te zijn.

Daarom hebben we ook de pastoriegespreksgroep in Achlum. Ook mensen uit Arum en Kimswerd zijn daarbij van harte welkom.

 

Marco Roepers

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.